Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 500 γρ. πράσα κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 500 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό σε κομματάκια
- 200 γρ. μανούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια του ½ εκ.
- 3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 50 γρ. τριμμένο κίτρινο γλυκό τυρί [μοτσαρέλα ή γκούντα ή γραβιέρα]
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης, ή τριμμένη φρυγανιά ή τραχανά
- αλάτι πιπέρι
- 2 κ.σ. γάλα + σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση συνταγής
- Τρίβετε τα κολοκυθάκια και τα βάζετε σου σουρωτήρι να στραγγίξουν. Προσθέτετε λίγο αλάτι, τα ανακατεύετε και τα “ζυμώνετε” με τα χέρια σας και τα αφήνετε εκεί να βγάλουν τα υγρά τους. Εν” τω μεταξύ κόβετε όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά/λαχανικά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά, βάζετε να ζεσταθούν 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι για 2’. Προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας ελαφρά κάθε τόσο, για 10’-12’ μέχρι να μαραθούν.
- Σε μεγάλο μπολ βάζετε, το μείγμα του τηγανιού, τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, τα 2 αυγά, τα τυριά, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι [δοκιμάστε πρώτα -προσοχή λόγω των τυριών], πιπέρι, τις νιφάδες ή φρυγανιά ή τραχανά για να “τραβήξουν” τα υγρά και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μεγάλο ταψί αλείφετε τον πάτο και τις πλευρές με λάδι. Βάζετε το πρώτο φύλο της ζύμης, αλείφετε πάλι 1 κ.σ. λάδι από πάνω και προσθέτετε άλλα 2 φύλλα λαδωμένα ένα ένα. Προσθέτετε τη γέμιση, την απλώνετε παντού και την ισιώνετε σε ενιαία επιφάνεια. Βάζετε από πάνω 1 φύλλο, το λαδώνετε και μετά δεύτερο φύλλο που επίσης λαδώνετε. Διπλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα κάνοντας “πιέτες” ανά 3-4 εκ. ώστε το καθένα να πιάσει περί το 1/3 της επιφάνειας. Αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ τραγανή υφή στο φύλλο. [Βλέπε φωτό πιο κάτω].
- Χτυπάτε το τελευταίο αυγό με το γάλα και το απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια για να ροδίσει στο ψήσιμο. Πασπαλίζετε από πάνω τον παπαρουνόσπορο και τέλος, με κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε τα κομμάτια στη πίτα, φτάνοντας μέχρι κάτω.
- Ψήνετε τη πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45 -55 λ σε χαμηλό ύψος μέχρι το πάνω φύλλο να πάρει χρώμα καλοψημένου. Βγάλτε τη πίτα απ’ το φούρνο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 15’ πριν την καταναλώσετε, ώστε να ισορροπήσουν τα υλικά και να δέσουν οι γεύσεις.
- Πηγή:sintayes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου