Μελέτη: Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Μία μελέτη η οποία έγινε από Δανούς επιστήμονες, ήρθε να πιστοποιήσει πρότερες μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη διασύνδεση του στρες και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ειδικότερα, η εν λόγω μελέτη έγινε σε περίπου 5.600 άνδρες και 6.900 γυναίκες, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες από τους επιστήμονες ανάλογα με τον βαθμό στρες που έχουν στη ζωή τους και παρακολουθήθηκαν για 13 έτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες κατέγραψαν 923 εγκεφαλικά στους συμμετέχοντες, τα 207 εξ αυτών θανατηφόρα και μάλιστα μέσα σε λίγες μέρες από τη στιγμή της εκδήλωσης του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή και οι οποίοι είχαν δηλώσει εξ αρχής ότι υπέφεραν από πολύ υψηλά επίπεδα στρες, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά 89% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παραλληλα, και τα άτομα που είχαν αναφέρει στην αρχή της έρευνας ότι ένιωθαν έντονο στρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κατά τους ερευνητές, στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε ότι το στρες δεν φάνηκε να αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου από μόνο του, αλλά συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου ενός θανάσιμου εγκεφαλικού επεισοδίου όταν συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και φυσικά η παντελής απουσία άσκησης.
Τέλος, οι Δανοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι υπάρχει περίπτωση να συνυπάρχει και κάποιος βιολογικός παράγοντας, αλλά προς το παρόν αυτός είναι άγνωστος. Συνέστησαν βέβαια να αλλάξουμε συμπεριφορά και πρότυπα ζωής αν θέλουμε να μειώσουμε τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.
Share on Google Plus

About golden new every day

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου