Ο γυναικολόγος μας δίνει αναλυτικά τρόπους αντιμετώπισης για κάθε πρόβλημα γυναικολογικό που μπορεί να έχεις το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για χαλάρωση στην άμμο, ηλιοθεραπεία και φλερτ. Όμως, η ζέστη, η υγρασία, το βρεγμένο σου μαγιό και το μη ασφαλές σεξ ευνοούν τις μολύνσεις του καλοκαιριού προκαλώντας σου φαγούρα, πόνο στην ευαίσθητη περιοχή ή σου αφήνουν… παράσημα, για να μην ξεχάσεις ποτέ τις διακοπές σου σ’ εκείνο το υπέροχο –κατά τα άλλα– νησί. Για να σου μείνουν οι φετινές διακοπές αξέχαστες –με την καλή έννοια–, φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις πιθανές γυναικολογικές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να σου παρουσιαστούν και να σε ενημερώσουμε για το πώς πρέπει να δράσεις.
Μυκητίαση
Μυκητίαση
Η ζέστη του καλοκαιριού και η αυξημένη υγρασία στην περιοχή αποτελούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση των μυκητιάσεων. Οι περισσότερες οφείλονται στο μύκητα Candida albicans, ο οποίος ζει μέσα μας και τρέφεται από νεκρό ιστό, το σαπρόφυτο. Όταν διαταραχθεί η ορμονική ισορροπία στο σώμα μας, λόγω λήψης αντιβιοτικών που καταστρέφουν τα καλά βακτήρια, αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνης που απορρυθμίζει το ορμονικό σύστημα, αρρύθμιστου διαβήτη, θυρεοειδούς, το σώμα σου γίνεται πιο ευάλωτο στη μυκητίαση. «Είναι, ωστόσο, λάθος να πιστεύεις ότι κολλάς τους μύκητες από τη θάλασσα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να κολυμπήσεις σε απαγορευμένα βρόμικα νερά» τονίζει ο Θωμάς Γ. Γκίκας, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.
Θα την Καταλάβεις
– Αν έχεις έντονη κοκκινίλα και φαγούρα στο αιδοίο και στον κόλπο.
– Αν εκκρίνεις από τον κόλπο ένα παχύρρευστο λευκό υγρό.
Αντιμετωπίζεται
Με κολπικές αντιμηκυτιασικές κρέμες, κολπικά υπόθετα και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Στη θεραπεία υποβάλλεται και ο σύντροφός σου.
Τι Άλλο Μπορείς να Κάνεις
- Για να προλάβεις τη μυκητίαση, καλό είναι να φοράς βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγεις τα συνθετικά που ευνοούν την υγρασία λόγω ιδρώτα.
- Να διατηρείς την υγιεινή της περιοχής με τοπικές πλύσεις με σαπούνι χαμομηλιού, αποφεύγοντας τα αφρόλουτρα ή τα αντισηπτικά προϊόντα που πιθανόν να αλλάξουν το pΗ της ευαίσθητης περιοχής σου.
- Να αλλάζεις το βρεγμένο σου μαγιό με στεγνό.
- Να μη χρησιμοποιείς αρωματισμένα σερβιετάκια.
- Να σιδερώνεις με επιμέλεια τα εσώρουχά σου.
Save Shape Tip Προληπτικά τρώγε 1 γιαούρτι καθημερινά που αναπτύσσει τα καλά φιλικά βακτήρια που ελέγχουν την παραγωγή των μυκήτων.
<->
Μικροβιακές Κολπίτιδες
Μικροβιακές Κολπίτιδες
Αυτού του είδους οι κολπίτιδες έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μορφές κολπίτιδας, δημιουργούν φλεγμονή στον κόλπο που συνοδεύονται από μη φυσιολογικές εκκρίσεις. Προκαλούνται από αιμόφιλο, τριχομονάδες, μυκόπλασμα, χλαμύδια, με αποτέλεσμα να αλλάζει η φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο. Η κολπίτιδα συνήθως εξαλείφεται πλήρως μέσα σε 2 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας, αλλά η πάθηση τείνει να επανεμφανίζεται.
Θα το Καταλάβεις, αν:
– Έχεις άφθονες δύσοσμες κιτρινοπράσινες ή ασπροπράσινες κολπικές απεκκρίσεις που μοιάζουν σαν αφρός, κυρίως αν το αίτιο είναι οι τριχομονάδες. Εάν οφείλεται σε αιμόφιλο, οι απεκκρίσεις θα είναι υπόλευκες και δύσοσμες. Επίσης, οι αυξημένες απεκκρίσεις προκαλούν ερεθισμό και τσούξιμο στην περιοχή.
– Πονάς ή νιώθεις ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του σεξ.
– Νιώθεις τσούξιμο όταν ουρείς.
– Υπάρχει κοκκινίλα και φαγούρα στην περιοχή.
– Νιώθεις πόνο χαμηλά στην κοιλιά.
Αντιμετωπίζονται
Κυρίως με αντιβίωση.
Τι Άλλο Μπορείς να Κάνεις
- Ασφαλείς ερωτικές επαφές. Να μην ξεχνάς ότι η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη.
- Τα τρόφιμα με προβιοτικά που περιέχουν τα καλά βακτήρια μπορούν να σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.
- Να φροντίζεις για την καλή υγιεινή της περιοχής.
- Να έχεις καλή, ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγεις το άγχος. Εάν το ανοσοποιητικό σου είναι «πεσμένο», ευνοούνται οι φλεγμονές. Η καλή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει όπως επίσης και η αποφυγή του άγχους. Εξάλλου καλοκαίρι είναι, γιατί να αγχώνεσαι;
Save Shape Tip Η κακή γενική κατάσταση του οργανισμού (έλλειψη ύπνου, περιορισμένη αντοχή εξαιτίας ανθυγιεινής ή φτωχής διατροφής, κάπνισμα) ευνοεί τις κολπίτιδες. Φρόντισε στην καλοκαιρινή σου άδεια να ξεκουράζεσαι, και όσον αφορά τις κραιπάλες: με μέτρο.
<->
Ιογενείς Λοιμώξεις (Έρπης και ΗPV)
Ιογενείς Λοιμώξεις (Έρπης και ΗPV)
Έρπης
Στο πρόσωπο ονομάζεται επιχείλιος έρπης, αλλά μπορεί να προσβάλει τα γεννητικά όργανα. Ο επιχείλιος οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω του φιλιού, ενώ των γεννητικών οργάνων μέσω σεξουαλικής επαφής, από υπερβολική ζέστη, τοπικό τραυματισμό των γεννητικών οργάνων όπως ξύρισμα των τριχών ή αφαίρεση με τσιμπιδάκι.
Θα το Καταλάβεις, αν:
- Το δέρμα σου στην ευαίσθητη περιοχή είναι υπερευαίσθητο στην αφή.
- Έχεις φαγούρα και ερεθισμό στην περιοχή.
- Νιώθεις κακουχία.
- Έχεις πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους στις αρθρώσεις.
- Πονάς χαμηλά στην κοιλιά.
- Εμφανίστηκαν φουσκάλες στην περιοχή.
Αντιμετωπίζεται
Με αντιικά φάρμακα.
Τι Άλλο Μπορείς να Κάνεις
- Να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό.
- Να κάνεις μπάνιο σε χλιαρό νερό με αλάτι ή βάζοντας κρύα επιθέματα (όχι όμως πάγο) στην περιοχή για να ανακουφιστείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
- Να φοράς άνετα εσώρουχα.
- Να αφήνεις τα έλκη όσο το δυνατόν περισσότερο εκτεθειμένα στον αέρα.
Save Shape Tip Δοκίμασε να πάρεις 200 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης Ε για να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου.
<->
HPV
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Όπως συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις, σημαντικό ρόλο παίζει το ανοσοποιητικό αν είναι πεσμένο, π.χ., στην εγκυμοσύνη.
Θα το Καταλάβεις
Μόνον αν κάνεις τεστ Παπ και αυτό γιατί συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και διακρίνεται πολύ δύσκολα.
Αντιμετωπίζεται
Με διάφορες θεραπείες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, αλλά δε θεραπεύεται εντελώς. Εάν έχουν εμφανιστεί κονδυλώματα, τότε οι θεραπείες περιλαμβάνουν κρυοπηξία, ηλεκτροπηξία, λέιζερ, χειρουργική θεραπεία.
Save Shape Tip Το Σεπτέμβριο μην αμελήσεις να επισκεφτείς το γιατρό σου για να κάνεις ένα τεστ Παπ.
<->
Ουρολοιμώξεις (Κυστίτιδες)
Πρόκειται για φλεγμονές στον κόλπο οι οποίες οφείλονται σε κάποιο μικρόβιο που εισχωρεί μέσω του ουροποιητικού συστήματος από την ουρήθρα στην κύστη και δημιουργεί ουρολοιμώξεις (κυστίτιδα).
Θα το Καταλάβεις, αν:
- Έχεις συχνουρία.
- Νιώθεις επιτακτική την ανάγκη για ούρηση (που μπορεί να εμφανίσει μέχρι και ακράτεια).
- Τα ούρα σου είναι δύσοσμα.
- Νιώθεις τσούξιμο, αίσθημα καύσου και πόνου στην περιοχή της κύστης και στη διάρκεια της ούρησης.
Αντιμετωπίζονται
Συνήθως με αντιβίωση.
Τι Άλλο Μπορείς να Κάνεις
- Πίνε αρκετό νερό.
- Μετά το σεξ να ουρείς πάντα και να πλένεσαι τοπικά με σαπούνι χαμομηλιού.
- Nα σκουπίζεσαι από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.
- Nα φροντίζεις την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.
- Να φοράς βαμβακερά εσώρουχα
- Να αποφεύγεις τα στενά ρούχα, κυρίως τα παντελόνια.
Save Shape Tip Ο χυμός μούρων βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, επειδή έχει αντιμικροβιακή δράση.
Πηγή www.shape.g
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου