Ο Χριστόφορος Πέσκιας, σεφ στο Balthazar, τον πιο αγαπημένο κήπο της Αθήνας, µας μυεί στο μαύρο κοτόπουλο Νιτσιάκος, που δίνει νέα έννοια στην απόλαυση. Αυτή τη φορά ετοίμασε αποκλειστικά για το InStyle παραδοσιακή Παστιτσάδα με μαύρο κοτόπουλο. Διαβάστε τη συνταγή.
για 6 άτομα
Χρόνος Εκτέλεσης 1½ ώρα
Υλικά
6 µπούτια µαύρο κοτόπουλo
½ κιλό µακαρόνια χοντρά Νο5
100 ml ελαιόλαδο (στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν βούτυρο)
2 µεγάλα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωµένες
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
Ξύσµα από ½ πορτοκάλι
600 γραµµ. ντοµάτα ξεφλουδισµένη, ξεσποριασµένη και τριµµένη στον τρίφτη
500 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Σπετσιερικό: ¼ κ.γ. από κανέλα, γαρίφαλο, µοσχοκάρυδο, δάφνη, µπαχάρι, κύµινο*
½ µατσάκι σχοινόπρασο ψιλοκοµµένο
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
200 γραµµ. κεφαλογραβιέρα τριµµένη
½ κιλό µακαρόνια χοντρά Νο5
100 ml ελαιόλαδο (στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν βούτυρο)
2 µεγάλα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωµένες
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
Ξύσµα από ½ πορτοκάλι
600 γραµµ. ντοµάτα ξεφλουδισµένη, ξεσποριασµένη και τριµµένη στον τρίφτη
500 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Σπετσιερικό: ¼ κ.γ. από κανέλα, γαρίφαλο, µοσχοκάρυδο, δάφνη, µπαχάρι, κύµινο*
½ µατσάκι σχοινόπρασο ψιλοκοµµένο
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
200 γραµµ. κεφαλογραβιέρα τριµµένη
* Το µείγµα µπαχαρικών που χρησιµοποιούν στην Κέρκυρα για την παστιτσάδα.
Εκτέλεση
Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουµε το κοτόπουλο µε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Βγάζουµε το κρέας από την κατσαρόλα και το τοποθετούµε σε πιατέλα. Πετάµε το µισό ελαιόλαδο που είναι στην κατσαρόλα, προσθέτουµε το κρεµµύδι µε το σκόρδο και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε το σπετσιερικό και την πάπρικα και σοτάρουµε για άλλα 1-2 λεπτά. Σβήνουµε το φαγητό µε το ξίδι και µόλις αυτό σχεδόν εξατµιστεί, προσθέτουµε το κρασί, τη ζάχαρη, τον πελτέ, την ντοµάτα και το ξύσµα πορτοκαλιού. Όταν ξεκινήσει να βράζει, ξαφρίζουµε για 5 λεπτά και προσθέτουµε το κοτόπουλο. Κλείνουµε την κατσαρόλα και σιγοβράζουµε περίπου για 2 ώρες ή µέχρι το κρέας να µαλακώσει. Η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν πηχτή όταν το κοτόπουλο είναι έτοιµο. Βράζουµε τα µακαρόνια σε µια κατσαρόλα µε µπόλικο αλατισµένο νερό που κοχλάζει, σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας. Μεταφέρουµε τα µακαρόνια στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουµε µε το κοτόπουλο. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο και το σχοινόπρασο. Αλατοπιπερώνουµε και σερβίρουµε σε πιάτα. Πασπαλίζουµε από πάνω µε το τυρί.
Το μαύρο κοτόπουλο μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης, σε τρεις συσκευασίες: Ολόκληρο, φιλέτο στήθος και φιλέτο μπούτι.
Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος, Επιµέλεια: Ένη Λαμπρούλη
Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο www.nitsiakos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου